Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

17 Μάρτη: Διεθνής Μέρα Αγώνα


   


Σκοτεινιάζει ο ορίζοντας. Τα μαχαίρια του εθνικισμού έχουν βγει από τα θηκάρια τους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι απειλές πάνε κι έρχονται, η παραπληροφόρηση επίσης, και στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι ο απέναντι που έχει άδικο.
    Κι όμως, άδικος και αντιδραστικός είναι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων –και σε Αθήνα και σε Άγκυρα– που γίνεται για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί πλέον στην αντιπαράθεση, που εξαπλώνεται από τα βόρεια σύνορα του Έβρου, περνά από τα νησιά του Αιγαίου και φτάνει μέχρι την Κύπρο, υπάρχει η οσμή του χρήματος, των υδρογονανθράκων και των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας.
    Aυτά πηγαίνουν μαζί με αίμα, πόλεμο και προσφυγιά, όπως βλέπουμε δεκαετίες τώρα στη Μέση Ανατολή και για πολλά χρόνια στη Συρία, προκαλώντας εκατομμύρια προσφύγων που αντιμετωπίζουν τα ματωμένα τείχη της Ευρώπης-φρούριο.
    Την ίδια ώρα που ξανά η ελληνική ολιγαρχία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η μνημονιακή αντιπολίτευση «ξεπλένουν» ΝΑΤΟ και ΕΕ, εμφανίζοντάς τους (ψευδώς και αντιστόρητα) ως σωτήρες των εθνικών (δηλαδή των δικών τους) συμφερόντων.
   Σκοτεινοί καιροί, αντιδραστική στροφή. Ο πόλεμος εμφανίζεται πια ως πιθανή και αποδεκτή εκδοχή του άμεσου μέλλοντος. Η πολεμική προετοιμασία προχωρά, οι εξοπλισμοί δρομολογούνται. Η εθνική ενότητα πάει να κτιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, πάνω στην εχθρότητα για τον άλλον, για τον ξένο. Οι εθνικιστές και οι σκινχέντ με γραβάτα βγαίνουν στα κανάλια και πουλούν τα επικίνδυνα ναρκωτικά τους, ενώ ακονίζουν τα μαχαίρια τους στα σκοτεινά.
    Πόλεμος, εθνικισμός, φασισμός, ρατσισμός, φτώχεια και στην ούγια γράφει καπιταλισμός.
    «Το θέμα είναι τώρα τι λες»… Το θέμα είναι τώρα τι κάνεις, τι κάνουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, γιατί μπορούμε να μιλήσουμε τη γλώσσα των πολλών, τη γλώσσα των φτωχών, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των μεταναστών και των προσφύγων. Τη γλώσσα που ενώνει τους «κάτω» και τους διαχωρίζει από τους «πάνω».
     Το επόμενο Σάββατο 17 Μάρτη είναι μια πρώτη ευκαιρία να πλημμυρίσουν οι δρόμοι στις μεγάλες διαδηλώσεις για τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια σε ρατσισμό, φασισμό, πόλεμο και φτώχεια.

Όλοι στη συγκέντρωση  στην Πλατεία Γεωργίου στις 12 μ.μ.